Välkommen till Slängsboda Gård

Start  |  Nyheter  | Gården  |  Stuteriet  |  Till salu  |  Galleri  |  Länkar  |  Kontakt  |   Facebook
Nyheter 2009
2009-11-23

Vi gratulerar Ida Apelqvist i Kalix, till köpet av SA AKBAR (Thee Apprentice - Aihnoa x Czarnolas)! Vi är mycket glada och stolta över att Ida för andra gången valt att vända sig till oss då hon letade häst och att hon också fann SA Akbar hålla den höga standard hon sökte.
Tillsammans kommer de att sikta mot akademisk ridning, westernridning och körning. Vi önskar dom all lycka tillsammans och ser fram emot att följa dem i framtiden!

Vi fick ett mail från Sydafrika! Helena Marais från Nelspruit, Sydafrika meddelar oss att hon har köpt hingsten ALMIR (e. Alt) som är avkomma till vår uppfödning ESPMIRA (Ali Mir - Esperanzia x Espartero). Helena berättar att ALMIR fortfarande är kvar i Arizona, USA, och att han vid 14 års ålder startat i sina första ridklasser. Förrutom alla sina tidigare championtitlar i utställningsklasser kan han nu lägga till följande resultat till sin meritlista:
SAAH Silver Buckle Show, Tuscon, Arizona - 1:a Hunter Pleasure Novice, 1:a Hunter Pleasure Limit, 3:a Hunter Pleasure Championship.
Inom en snar framtid kommer ALMIR att göra den långa resan från USA till Sydafrika där han redan har 25 ston bokade till 2010. I USA kommer 20 ston, som redan bokats, att semineras under 2010.
Vi sänder våra varmaste gratulationer till denna fantastiska hingst, hans nya ägarinna och naturligtvis även till ALMIRs uppfödare, Boel och Gert-Åke Åberg, Ramonia Arabians!
Mer information om, och fler bilder på, ALMIR, kommer snart på ESPMIRAs sida som du hittar här.

Vi har också glädjen att gratulera Carolina Schweiler och DON MIKO (Fynd - Domika x El Mokari) som på Western Riders Upplands Klubbmästerskap i början av oktober erövrade 2 klubbmästar-titlar på tre starter! I Trail och Western Riding segrade de och i Ranch Trail utsåg de till 2:a!
Gång efter gång visar dom tillsammans arabens fantastiska förmåga att hävda sig i olika ridgrenar!
Slängsboda Arabians är tidigare ägare till DON MIKO och uppfödare till hans pappa FYND (RD Misha - Philippa x Pohaniec). Uppfödare är Anette Björkman.

SA Akbar (Thee Apprentice - Aihnoa x Czarnolas) och Ida Apelqvist.

ALMIR (Alt - Espmira x Ali Mir)

DON MIKO (Fynd - Domika x El Mokari) och carolina Schweiler.

2009-11-11 På stuterisidan, i rullgardinsmenyn, finns nu information om, och bilder på, ett av Slängsbodas stamston - MINERVA (Algier - Mimikra x Comet). På stuteriet finns i dag hennes dotter-dotter-dotter, MYRICA (El Amin - Mystawa x Pohaniec).
Minerva. Drawing by Mr. Peter Upton
2009-10-24

Vi fick ett mail från Nya Zeeland! Nicky Majoor, från Landseer Stud Arabians, meddelar oss att hon köpt stoet Malikah al Jamal som är dotter till vår uppfödning MEMORA (Nurek - Mystika x Algomej). Vi är så glada att denne underbara stolinje nu även tas till vara på andra sidan jordklotet. Vi önskar Nicky och Malikah lycka till i framtiden och håller tummarna för att de får en lyckad tävlings/showsäsong som startar nu i Nya Zeeland!
Läs gärna mer på deras egen hemsida www.landseerstud.co.nz

Vi sänder med glädje många gratulationer till Finland! Ursula Turtiainen från Scanarab har visat sitt vackra sto NEFISA (Bask Clasix x Nefretetetoo x Eukaliptus) på Hippos (motsvarigheten till Svenska Hästavelsförbundet) premiering för alla raser. NEFISA erhöll fantastiska 41 poäng. Dessutom erhöll hon den prestigefyllda titeln BEST IN SHOW och allt detta vid 19 (!) års ålder!!
Vid en noggrann undersökning visade det sig att NEFISA visades på Hippos premiering för 16 år sedan, alltså vid 3 år ålder. Resultatet.....? Jo, 41 poäng och BEST IN SHOW!!
Slängsboda Arabians är uppfödare till NEFRETETETOO och exporterade henne till Scanarab, Finland, dräktig med Bask Clasix. Vi är tacksamma att Ursula förvaltat dessa hästar på ett så bra sätt!

NIKOLAJEV (Medalj - Nefretete x Gondolier) har, med sin ryttare Ingmar Zackrisson, återigen genomfört en 5-mils distanstävling med godkänt resultat.

Christina har under oktober månad varit i vårt grannland Norge och dömt en nationell C-show.

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att den flerfaldiga internationella championhingsten EMILIUSZ (Laheeb - Emocja x Monogramm) har avlidit i Brasilien. Emiliusz var också svensk rikschampionhingst och är far till vår SA BASSIRA (u. Benina x Om el Tanam).

Söndagen den 11 oktober hedrade Täby Galopp CEASAR (Cedar - Samunira x Sapphire Crown) med ett eget arablöp kallat "Ceasar Cup". Nio fina hästar kom till start och Louise ombeddes att dela ut priset till säkert vinnande Manuel, ägd av familjen Pilroth och Bodil Blomqvist (som också tränade). Vi gratulerar!
Slängsboda Arabstuteri köpte CEASAR som föl, vid sidan av SAMUNIRA (Sapphire Crown - Bint Munira x Munira) , som en av stuteriets 3 första Arabiska Fullblod 1972. Läs gärna mer om CEASAR på hans egen sida här.

Malikah al Jamal u. Memora - Copyright Nicky Mayoor, Nya Zealand

Nefisa (Bask Clasix x Nefretetetoo - Eukaliptus) - Copyright: Laura Taimioja

2009-09-14

SA BOZALL och SA AKBAR är till salu! Information om dem och nya bilder finns på deras respektive sidor (klicka på namnen för att komma direkt till sidan).

Nya bilder finns också på AIHNOAs, BOLAs och MYRICAs respektive sidor (klicka på namnen för att komma direkt till sidan).

Vi är glada att kunna rapportera att BLIZARD ROUGES som är efter Slängsboda-uppfödde FETISCH (Balon - Philippa x Pohaniec) har gjort utmärkta resultat i westernklasserna "Herdwork", "Green Cutting", "Team Sorting" och "Working Cowhorse Limited". I desa grenar arbetar man med boskap och de är traditionellt "vikta" åt den Amerikanska Quarterhästen. Det är därför extra roligt att Blizard Rouges med sin ryttare/tränare/ägare Christian Nohr hävdat sig utomordentligt väl och bl a vunnit WRAS Sun City Roundup 2009, i Herdwork med fantastiska 70 poäng och det dessutom med välkända ryttaren/tränaren Rick Lemay som domare.

Förra året startade de i Team Sorting på prestigefyllda "Ranch Horse Classic" och erövrade en delad tredjeplats av 41 (!) startande ekipage!! De har dessutom ytterligare ett flertal fina placeringar sedan 2006. Vi följer deras vidare tävlande med spänning och önskar dom lycka till!

Blizard Rogues (e. Fetisch) och Christian Nohr - Foto: Martin Langels
2009-08-14

Vi har återigen glädjen att gratulera Legion of Honor-innehavaren ACHOSEN FACADE+ (Well Chosen - Arwana x Ferrari) till fantastiska resultat på 2009 års "Region 12 Championships" i USA som gick av stapeln den första helgen i maj. På två starter blev resultatet, för den blott 8-åriga valacken, "Top 4 Arabian Hunter Pleasure AT" av 17 startande och "Champion Arabian Hunter Pleasure AO" av 20 startande! Dessutom erövrade Achosen Facade 16 nya poäng på sin resa mot titeln Legion of Supreme Honor! Med sina nuvarande 137 poäng fattas det bara 13 poäng för att erövra den prestigefyllda titeln.
Achosen Facade+ tävlade också den 1 juli på "Firecracker Classic" och erövrade där en 2:a plats i "Arabian Hunter Pleasure".
Slängsboda Arabstuteri är uppfödare till Achosen Facades+ mor ARWANA (Ferrari - Esperanzia x Espartero), och morfar, FERRARI (Gokart - Philippa x Pohaniec).

Christina har under juni månad varit i Exloo i Holland och dömt B-showen "LowLand Arabian Cup".
Hon har också besökt Talaria Farms i Georgia, USA, som föder upp araber med egyptiska blodslinjer. Hästarna var av hög kvalité och det var ett mycket trevligt besök.

Carolina Schwieler och DON MIKO (Fynd - Domika) har gjort det IGEN! På B-tävling i Strängnäs, som enda arabiska fullblod, startade de i 10 klasser. Resultatet blev (3-2-3) och HIGH POINT RIDER!!
Sista helgen i juli tävlade de också på Sportcupen i Strängnäs. På 9 starter blev resultatet (1-2-2-2) i olika klasser inom Western-diciplinen. DON MIKO blev också 2:a bland 27 (!) valacker i utställningsklassen med mycket goda 40 poäng, endast en poäng efter vinnaren.
Uppfödare till DON MIKO är Anette Björkman. Slängsboda Arabstuteri är uppfödare till DON MIKOS far FYND (RD Misha - Philippa x Pohaniec) och tidigare ägare till DON MIKO. Se bilder av dem längre ned på denna sida.

EXHINOWA (Fynd - Exhina x Caribbean) har tillsammans med sin ägare, Louise Wale, efter 6 år "nydebuterat" i showringen/på tävlingsbanan. På Sportcupen på Näsbyholm i Strängnäs, sista helgen i juli, vann EXHINOWA en stor utställningsklass (17 deltagande ston) med 40 poäng.
Uppfödare till EXHINOWA är Anette Björkman. Uppfödare till EXHINOWAS far, FYND, är Slängsboda Arabstuteri. Läs gärna mer om honom på hans egen sida här.

NIKOLAJEV (Medalj - Neftretete x Arax), med sin ryttare och tränare, Ingmar Zackrisson, har på distanstävlingen "Uppsalaritten" genomfört sin första 5-milaritt och det med ett godkänt resultat. NIKOLAJEV, som startade sin karriär som distanshäst vid 13 års ålder 2008, går från klarhet till klarhet!

HES A SPORTT++// (Czarnolas - Espolska x Probat) har under 2009 varit ute på 5 tävlingar i AHA:s regi och gjort succé!
Han har tävlat i klasserna "Western Pleasure" och "Ladies Sidesaddle". På 16 starter blev resultatet (1-8-4-2). Den 16:e starten gjordes på den mycket prestigefyllda "US Youth National Championships" där han erövrade en Top Ten i "Ladies Sidesaddle Western Junior Rider 17 and Under".
Denna fantastiska häst har tävlat i USA sedan 1995. Hans meritlista är för lång för att redovisas här men kommer så småningom att kunna läsas på moderns, ESPOLSKA, sida under "Ett urval av hästar som ägts eller fötts upp på Slängsboda" på stuterisidan.
Hans far CZARNOLAS (Gondolier - Czarnuska x Gwarny) är far till Slängsbodas sto AIHNOA (u. Algorada).

Vi gratulerar GAZAL AL SHAQAB till de fantastiska resultaten hans avkommor presterade på Polska Riksutställningen! Vi ser med spänning fram emot vad vår egen Bola (Gazal Al Shaqab - Bogdanka x Europejczyk) kommer att producera i framtiden. Resultaten från Polen finns att läsa på http://www.janow.arabians.pl/en/shows/cj-2009/.

Vi gratulerar vår SA BASSIRAs far, EMILIUSZ (Laheeb - Emocja x Monogramm) till utnämningen Senior Champion Stallion i Caldas Novas i Brasilien, dit han exporterats under 2009.

Vi gratulerar Ms Helena Marais i Sydafrika till köpet av Brasilianska Rikschampionhingsten ALMIR (Alt - Espmira x Ali Bek) som under många år varit stationerad i USA. Vi önskar henne lycka till med denna fantastiskt vackra hingst!

ALMIR är uppfödd av Ramonia Arabstuteri i Sverige och hans mor, ESPMIRA (Ali Bek - Esperanzia x Espartero) är uppfödd av Slängsboda Arabstuteri. Läs gärna mer om dom på Espmiras egen sida.

Exhinowa och Louise Wale Sportcupen 2009. Fotograf: Stefan Uppström

Nikolajev och Ingmar Zackrisson, Uppsalaritten 2009. Fotograf: Mark Harris

2009-05-25 SA AKBAR (Thee Apprentice US - Aihnoa US x Czarnolas PL) föddes den 28 april! Vi är mycket nöjda med detta fina hingstföl. Han är långbent, högställd och mycket elegant. Trots att det ligger långt fram i tiden, ser vi redan nu med spänning fram emot vad han kommer att prestera på tävlingsbanorna. SA Akbar är till salu så mer information, och fler bilder, kommer att publiceras på hans egen sida.

Vi gratulerar DON MIKO (Fynd - Domika x El Mokari) och hans ägare, ryttare och tränare Carolina Schweiler till den fantastiska bedriften att bli 2008 års WRAS-Champion i klassen Western Riding Open!! Ekipaget har under 2008 tävlat i flera WRAS-tävlingar (Western Riders Association of Sweden) i hård konkurrens med hästar av alla andra raser och ryttar-eliten inom svensk westernridning.
Uppfödare till DON MIKO är Anette Björkman och Slängsboda Arabstuteri är uppfödare till DON MIKOS pappa FYND (RD Misha - Philippa x Pohaniec) och tidgare ägare till DON MIKO.

På stuterisidan har SA AKBAR fått en egen sida. Ännu finns bara grunduppgifterna angivna, men mer information om honom kommer att fyllas på efter hand.

SA Akbar (Thee Apprentice - Aihnoa - Czarnolas) - Photo: Louise Wale

Don Miko and Carolina Schweiler - Photo: www.ck24.at

2009-04-26

SA BOZALL (Ganges - Bola x Gazal Al Shaqab) föddes den 7 april! Titta gärna på hans egen sida där det finns ytterligare ett par bilder. Han kommer så småningom också att finnas på Till Salu-sidan. Han är snygg, han är smart och han är SNABB! I sommar kommer han att fotograferas av professionell fotograf, så välkommen tillbaka!


Vi fick ett mail från Nya Zeeland! NEZIR (Nurek - Nefretete x Gondolier) föddes på Slängsboda Arabstuteri 1992 och såldes till Tyskland 1993. Han har nu flyttat med sina ägare till Auckland och får beröm för sina fina föl. Tillsammans med sin ägarinna, Daniela Galy, har han gjort otaliga uppvisningar i Natural Horsemanship och ekipaget är vida omskrivet i olika tidningar. Vi är glada att han mår bra och har ett gott hem.


NIKOLAJEV (Medalj - Nefretete x Gondolier) har tillsammans med sin ryttare Ingmar Zachrisson genomfört årets första Distans Clear Round (4 mil) och det med godkänt resultat.

                                      Nikolajev (Medalj x Nefretete - Gondolier) - Photo: Zalome Pihl

SA Bozall (Ganges x Bola - Gazal al Shaqab) - Photo: Louise Wale

Nezir (Nurek x Nefretete - Gondolier) - Photo: Daniela Galy

 

2009-04-05

Den 22 mars 2009, fyllde vår vackra BASETLA (Banat - Basn x Czort) 30 år! BASETLA anlände från Polen till Slängsboda hösten 1983 och har sedan dess glatt oss med sin vänlighet och sina fina föl. Hon är frisk, pigg och glad och är fortfarande hagens obestridliga ledare.

Vi gratulerar FRYVOLOUS (Dormane - Fryga x Wielki Raz) och hans ägare, HH Sheik Khalifa Bin Zayed Al Nahayan i Förenade Arabemiraten, till galoppvinsten i Kahayla Classic som ingår i Dubai Cup! Uppfödare till Fryvolous är Dianne K Waldron på RoseBrook Arabian Racehorses och Slängsboda Arabians är uppfödare till Frygas mamma FILGA (Gokart - Philippa x Pohaniec). Läs gärna mer om FILGA, hennes avkommor och barnbarn på hennes egen sida och se FRYVOLOUS överlägsna seger på videolänken: http://drcnewswire.com/media/dwc2009/index.php

Christina har under mars månad varit i Brasilien på domaruppdrag tillsammans med kollegorna Peter Pond, Australien och David Boggs, USA.

SHIMRA (Krezus x Shimmy - Mimik) har, 32 år gammal fått somna in hos sin ägare Helena Engström. Helena köpte SHIMRA från Slängsboda 1978 då Shimra var ett år gammal och vi är glada över att hon har blivit så väl omhändertagen. Kvar hos Helena finns Shimras son, Shag (e. Glaz), och tillsammans tävlar de i körning. Vi önskar dom framgång på tävlingsbanorna!

                    Shag (Glaz x Shimra - Krezus - Photo: Helena Engström

Basetla (Banat x Basn - Czort) - Photo: Louise Wale

Shimra (Krezus x Shimmy - Mimik) - Photo: Louise Wale

 

              

2009-02-21 Vi har i år bokat vårt sto BOLA (Gazal Al Shaqab - Bogdanka x Europejczyk) till TF AFRIKHAN SHAH (Botswana - Rohara Shahblee x Bey Shah).

Vi gratulerar ACHOSEN FACADE+ (Well Chosen - Arwana x Ferrari) som under 2008 har startat i klassen "Arabian Hunter Pleasure" 22 gånger med resultatet (8-3-7-1)! I dessa resultat ingår 2 Championats-titlar i "Region 12 Championships" och en Reservchampionats-titel i "Region 15 Championships". Slängsboda Arabians är uppfödare till hans mamma Arwana OCH morfar Ferrari! Han har nu 121 intjänade poäng i "Arabian Horse Association Official Competition Records". Plustecknet efter hans namn visar ett visst antal intjänade poäng under hästens livstid. Achosen Facade ägs av Alice och Jessica Allen, Florida, USA.
 
Vi har även glädjen att gratulera DON MIKO (Fynd - Domika x El Mokari), till titeln Western Versatile Champion 2008 utsedd av föreningen Arabhästen i Sporten (AHIS) tillsammans med sin ägare, tränare och ryttare Carolina Schweiler!  Don Miko är uppfödd av Anette Björkman. Slängsboda Arabians är uppfödare till hans pappa Fynd!t
 

TF Afrikhan Shah och Louise Wale - Photo: Johanna Ullström, European Training Center

2009-01-13

Turbo Star Arabians kommer att under 2009 och 2010 leasa vårt vackra championsto MIGOTCHA (Gotcha - Mirkhana x Probat). Migotcha kommer att under 2009 betäckas med Championhingsten EGE (Europejczyk - Etruska x Aloes) och under 2010 med USA-importerade Black Turbo (NV Beau Bey - Black Silk x MS Rafiq). Vi önskar TSA all lycka med kommande föl.

Vi gratulerar JADHEBEH W´RSAN (UAE) och hennes ägare Sh Hazza bin Sultan bin Zayed Al Nahyan till galoppvinsten den 9 januari 2009 i "Maktoum Emirates Horse Breeders Society Throphy". Med 13 hästar efter sig var hon i ledning de sista 50 metrarna. Slängsboda Arabians är stolta uppfödare till hennes mamma ESPOLSKA (Probat - Espora x Pierrot) som exporterades till USA 1985 och sedan vidare till Förenade Arab Emiraten 2001.

Migotcha (Gotcha x Mirkhana - Probat) - Photo: Anette Mattsson

2008-11-03

 

Slängsbodas hemsida publiceras! Slängsboda Logo